Goca Gız'ın Elinden
Umarım bu mailim sizleri güzel bir günden selamlıyordur. Zira bu benim ilk aylık bültenim olduğundan eşref saatinize denk gelmiş olmayı çok içten dilerim.
YENİ YIL
4000 yıl önce Babilliler, her yeni yılın başlangıcında tanrılarına borçlu oldukları eşyaları geri vereceklerine ve borçlarını ödeyeceklerine dair sözler verirlerdi. Romalılar, her yılı, Ocak ayının adını aldığı Janus tanrısına sözler vererek başlardı. Orta Çağ'da şövalyeler, Christmas'tan sonra yeniden yeminler ederdi.
Bugün de, yeni yılı 31 Aralık gecesini 1 Ocak'a bağlayan gece olarak kabul eden insanların çoğunun küresel bir geleneği vardır; kendilerine kocaman yeni hedefler koymak! Ancak Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nden psikoloji doçenti Timothy Pychy'e göre "Başlangıçtan itibaren bu kararlar başarısızlık ve erteleme içerir". (ki kendisi erteleme davranışı üzerine uzmanlaşmış)
TANIŞALIM
Timothy amcamızın bir bildiği vardır diyerek, ben de her ay Goca Gız ailesi için aylık bültenler hazırlama hedefime yeni yılın ilk haftası ilk adımımı atmış oldum. Bu bültenlerde mümkün olduğunca paylaşmaya değer (genellikle denizcilik hakkında) içerikler yer alacak. Kendimi tekrardan tanıtmam gerekirse; ben Beyza, nam-ı diğer Goca Gız. Sırasıyla dilbilimci, yelkenci, youtuber ve tekne işletmecisiyim. Merak duygusuna değer veririm. Merak olmasaydı birbirinin bitlerini ayıklayan primatlardan farkımız kalmazdı. Hoş, çevremizde onlardan da bolca var fakat bu bültende siyasete yer yok.
Denizcilik kültürünün en önemli parçası "paylaşmaktır". Ben de bildiklerimi, öğrenmekte olduklarımı ve merak ettiklerimi sizlerle paylaşmaya çok hazırım!
GÜNEŞ VE FIRTINA TANRISI
Umarım bu bültenler sayesinde aynı denizcilik sevgisine ve öğrenme sevdasına sahip Goca Gız ailesimiz gün geçtikçe büyür, çoğalır.
Bu kısa tanışmamızı noktalamadan önce, aynı merak duygusuyla bir yolculuğa çıkmış olan Norveçli bir kâşiften bahsetmek isterim sizlere.
Evet efendim, ta kendisi; Thor Heyerdahl
Thor, bugün Polinezya'da yaşayan insanların, Kolomb öncesi zamanlarda oraya sallarla gelmiş Güney Amerika yerlileri olduğunu öne süren bir teoriye sahipti. Geçilmesi gereken çok meşakkatli bir Pasifik okyanusu olsa da iki topluluk arasındaki dil ve kültür gibi benzerlikler ve ticaret rüzgarları ile okyanustaki akıntı yönü teorisini güçlendiriyordu.
Sonunda bu teorisini kanıtlamak için 1947 yılında Batı Amerika'dan yola çıkıp Tahiti'nin doğusuna sağ salim vardı. Hem de eski çağlardaki gibi kendisinin balsa ağacından yapmış olduğu sal ile. Adını da İnka'ların efsanevi güneş ve fırtına tanrısı olan Tici Viracocha'dan (daha eski adıyla Kon Tiki) alır.
101 güren süren bu keşif yolculuğunu 1948 yılında belgesel kitap şeklinde yayınlar. Aynı adlı belgeseli de mevcuttur.
Böylece 2024'te okunacaklar listenize bir kitap eklemiş olduk bence. Şimdilik benden bu kadar, Şubat'ta tekrar buluşmak üzere!
Bu bültenlere katkıda bulunmak veya görüşlerinizi paylaşmak isterseniz lütfen bize ulaşın.
Mavilerde görüşmek dileğiyle!
Commentaires