top of page
Yazarın fotoğrafıBeyza

CAMADAN VURMAK COOL BİR ŞEY MİDİR: Gerçek Cool Kimdir?

Goca Gız'ın Elinden Şubat Bülteni


Merhaba, ikinci bültenimden selamlar. Aramıza yeni katılanlar, sizler de hoşgeldiniz.
Ben Beyza, nam-ı diğer Goca Gız.
Genellikle denizcilik hakkında paylaşmaya değer bulduğum içerikleri bir blog yazısı haline getirdiğim ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı umduğum bir yer burası.
Keyifle okumanızı dilerim, katkılarınızı beklerim.


Camadan Bağı


SAILOR'S KNOTS: Denizci Bağları

 

İşte size ortamlarda satabileceğiniz müthiş bir bilgi! Düğüm bir bağ çeşididir,
Denizci bağı dediğimiz şey aslında İngilizce'de "Sailor's Knots" olarak geçiyor. Knot kelimesi hepinize tanıdık gelmiş olmalı. N'alaka? diyorsanız gelin anlatayım.
 
"Knot" kelimesi Orta İngilizce'de "knotte" olarak ortaya çıkmıştır ve esasen eski Norse (Eski Norveç) kökenlidir. Eski Norveççe'deki "knutr" kelimesi, düğüm veya bağlamak anlamına gelir. Bu kelime, daha sonra Orta İngilizce'de, yani 1066'da İngiltere'nin Normanlar tarafından fethinden sonra "knotte" olarak evrim geçirerek günümüzdeki "knot" halini almıştır.
 
Bağ kelimesinin karşılığı olan bu kelime aynı zamanda saatte bir deniz miline eşit bir hız birimidir, bunu da Mart ayında konuşuruz.


 


KLASİKLERDEN: Camadan

Reef Knot

Eski ve basit! Aynı kalınlıktaki iki halatı birbirine bağlamak, ya da bir şeyi etrafından bağlamak için kullanılır.

 

Bir de yelkenciler tarafından böbürlenerek anlatılan camadan vurmak tabiri vardır.
-Efeeöndüm, hava birden patladığ, biz de hemean jamadan vurduk, şeklinde :))

 

Camadan vurmak aslında; sert havalarda yelkenin üzerine binen yükün azaltılması için yelken üzerinde iki tarafta bulunan iplerin bumba hizasına gelene kadar yelkenin indirilmesidir. Sonra bu ipler bumbanın etrafından camadan bağı ile bağlanır, o yüzden buna camadan vurmak denmiştir. Özünde amaç, yelkeni küçültmek ve teknenin çok yatmasını önlemek.

 

"Reef Knot" da denilen bu bağın ilk yarısını hepiniz ayakkabı bağlarken yapmışsınızdır. İkinci yarı için sadece tam tersini yapmanız gerekiyor. Örneğin, ilk seferde sağ üstten bağladıysanız, ikinci seferde sol üstten bağlayın! Hep aynı tarafı üstten bağlarsanız kocakarı düğümüne dönüşür, aman dikkat :)Düz yazı ile denizci bağlarını anlatmak/anlamak biraz zor. Bu yüzden yeni başlayanların korkulu rüyası İzbarçoyu da anlattığım işinizi çook kolaylaştıracak YouTube bölümümü altta sizlerle paylaşıyorum.




 


EGE VE AKDENİZ


" İlkçağlardan beri insanların gönül verdiği, nice uygarlıkların kurulduğu, dünya harikalarının koylarına dikildiği yorgun kıyılarımız, efsaneler ve tarihsel anıtlarla yüklü sahillerimiz. Ege ve Akdeniz... "

 

Hepimizin emekli olunca yerleşmek istediği, şanslı olanların hali hazırda yaşamakta olduğu, rant peşinde koşanların gözdesi, mübadele torunlarının evi, plazadakilerin rüyası, yer yüzündeki cennetimiz olan Ege ve Akdeniz'i tanımlayan yukarıdaki italik yazılı cümle az sonra anlatacağım Mavi Yol kitabının Nükhet Anadol tarafından yazılan ilk satırı.

Nükhet Anadol - Mavi Yol Kitabı

NÜKHET ANADOL TATARİ


Türkiye'nin kıyılarını Türkçe anlatan herhangi bir kitap olmadığı için kollarını sıvayıp teknesiyle koy koy gezerek ilk mavi yol rehberini hazırlayan, amatör kaptan, gazeteci, yazar, sporcu, eğitimci, spiker, ressam, takı tasarımcısı, müthiş bir rol model. İşte bu yüzden gerçek cool Nükhet Anadol'dur bence!

1943 yılında Nişantaşı'nda doğup büyüyen Anadol, İstanbul Şişli Terakki ve Nişantaşı Kız Lisesi'nden sonra Gazetecilik Yüksekokulu'nu bitirir. Galatasaray'ın ilk kız basketbol takımını kurmasından kürek sporunda beş yıl şampiyonluğuna, çok iyi bir sporcu. Halen Galatasaray'da divan üyesi olan Nükhet Hanım, Türkiye'nin ilk spor muhabiridir.

Merak edenler hayatını araştırabilir ancak benim burda dikkat çekmek istediğim şey; Türkiye'nin kıyılarını tanıtan ilk rehber kitabın güzeller güzeli bir kadın tarafından yazılmış olması!



Güzel

/gyˈzæl/

 
Hayranlık uyandıran

 





Bencik Koyu
1985 yılında basılmış bir kitaptan drone ile çekilmiş koy fotoğrafları bekleyemeyiz. Ancak deniz yoluyla koya giriş yapan bir insan gözünden koyu resmetmek, perspektifi aktarmak... işte bu mükemmel bir ayrıntı!


Goca Gız Ana Yelken


Keşfetme sırası sizde



Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'i, Azra Erhat'ı, Abidin Dino'yu, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu ve daha nicelerini kendine hayran bırakan koyları bir hafta boyunca tekneyle keşfetmek kulağınıza nasıl geliyor?
 
Sizler için bu macerayı planlamak benim için büyük bir mutluluk.
 
Hadi gelin, teknelere ve rotalara bir göz atalım!


178 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


Kutlarım Goca Gız;

Camadan Vurmak paylaşımın oldukça yararlı ve öğretici olmuş, emeğine sağlık ve umarım bilgi paylaşmanın keyfine doymazsın ve sonunda ortaya gerçek bir Goca Gız çıkar.


Yıllar öncesi Bitez’de tanıdığım yelkenli tekne ve yelkenle ilgili bilgiye aç o genç kızdan bilgiye ulaşmış ve çoğaltabilen bir Goca Gız yaratmışın, kutlarım. Artık takip edilen ve örnekler oluşturansın 👏👏👏

Like

Bundan 1,5 yıl önce yelken ile ilgilenmeye başladığımda bağlar ile ilgili güzel bir anlatım ararken bulmuştum Youtube’da bu içeriğinizi ve ilk defa anlamıştım izleyince 🙏😇 Sonrasında da keyifle takibe devam ettim elbette. Elinize emeğinize sağlık.. iyi ki varsınız.. 🧿🍀

Like
bottom of page